• Benne megtestesül elvetemült mindenevőségünk; a zöldség és a hús egymást ölelő egysége jelképezi a növény- és állatvilág természetes egyensúlyát.
  • Elhelyez minket a térképen: ha azt nem is tudják mindenütt megmondani, hogy hol van Magyarország, és hogy Ausztriához tartozik-e még, erről viszont tudni, hogy csak a Keleti Európában fogyasztják (a legnyugatibb töltött káposzta-evő nemzet a svéd, de ők áfonyadzsemmel eszik...)
  • A nép igazi ünnepi eledele.
  • Az élelmesebb magyarok már 300 éve élvezik (a Nyugat-dunántúliak és a felvidékiek viszont egészen a 19. századig nem kajáltak egy jót...)
  • A húsos mellett vegetárius változat is létezik, sőt ez volt előbb ismert hazánkban (az 1662 előtt készült kéziratos Zrínyi-szakácskönyvben említik először)¹
  • Van még egy kaja, ami annál jobb, minél többször eszünk belőle?
  • És a legfontosabb: édes káposzta. A szabolcsi töltött káposzta édes káposztával készül, ezáltal igazi különlegesség és a magyar kultúra csúcsa.

¹ Magyar néprajz nyolc kötetben. Fősz.: Paládi-Kovács Attila. Budapest, Akadémiai Kiadó, 1988-.

Címkék: töltött káposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://atjeffs.blog.hu/api/trackback/id/tr53395178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feenyhozoo andorid · http://www.myspace.com/hajduandor 2008.04.10. 01:42:03

egyértelműség.
süti beállítások módosítása