- Benne megtestesül elvetemült mindenevőségünk; a zöldség és a hús egymást ölelő egysége jelképezi a növény- és állatvilág természetes egyensúlyát.
- Elhelyez minket a térképen: ha azt nem is tudják mindenütt megmondani, hogy hol van Magyarország, és hogy Ausztriához tartozik-e még, erről viszont tudni, hogy csak a Keleti Európában fogyasztják (a legnyugatibb töltött káposzta-evő nemzet a svéd, de ők áfonyadzsemmel eszik...)
- A nép igazi ünnepi eledele.
- Az élelmesebb magyarok már 300 éve élvezik (a Nyugat-dunántúliak és a felvidékiek viszont egészen a 19. századig nem kajáltak egy jót...)
- A húsos mellett vegetárius változat is létezik, sőt ez volt előbb ismert hazánkban (az 1662 előtt készült kéziratos Zrínyi-szakácskönyvben említik először)¹
- Van még egy kaja, ami annál jobb, minél többször eszünk belőle?
- És a legfontosabb: édes káposzta. A szabolcsi töltött káposzta édes káposztával készül, ezáltal igazi különlegesség és a magyar kultúra csúcsa.
¹ Magyar néprajz nyolc kötetben. Fősz.: Paládi-Kovács Attila. Budapest, Akadémiai Kiadó, 1988-.