Most akkor eszkimó, vagy inuit?

 2008.01.29. 13:32
Ez a kérdés még Vágó Pistánál is milliós összegeket ér. Bár ott sem volt pontos sem a kérdés, sem a magyarázat, azért illik ismerni az inuit szót. Annál is inkább, mert bizonyos eszkimó népcsoportok az eszkimó kifejezést egyenesen sértőnek tartják, ők pedig az inuitok.

Az eszkimó egy gyűjtőszó, éspedig az Észak-Kanada, Alaszka, Grönland és Szibéria egyes részein élő eszkimó-aleut nyelvet beszélő őslakosságra vonatkozik. Ezen belül az inuit egy jelentős csoport (és egyben egy a hat beszélt eszkimó nyelvjárás közül), amely Ézsak-Alaszkában, Észak-Kanadában, a Labrador-félszigeten, valamint Grönlandon él. Amennyiben rájuk használjuk, az eszkimó szót, az kb. olyan, mintha leniggereznénk a feketéket. A többi törzs ellenben nem veszi így magára a dolgot, de ők lehet, hogy furcsán néznének, ha leinuitoznánk őket...

Címkék: eszkimó inuit

A bejegyzés trackback címe:

https://atjeffs.blog.hu/api/trackback/id/tr60316242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása