Fekete, afrikai, amerikai

 2008.12.13. 00:18

Ha az átlagos, amerikai filmeken szocializálódott panellakó szembetalálkozik egy feketebőrű embertársával, akkor hogyan is próbálja megjelölni annak embertani hovatartozását úgy, hogy politikailag korrekt maradjon (vagyis "ne niggerezze le")? Azt mondja:

AFRO-AMERIKAI

De sajnos nem csak kevésbé iskolázott honfitársaink használják helytelenül - vagyis minden feketére - a kifejezést, akár (önálló agyműködéssel nem rendelkező) televíziós műsorvezető szájából is elhangozhat.

Igen ám, de ha belegondolna, hogy ennek mennyire nincs értelme Európában, vagy a világ bármely táján Észak-Amerikát leszámítva, akkor nyilván rájönne, hogy mekkora ökörséget mondott. (És abba már bele se megyünk, hogy maga az "afro-amerikai", vagyis Afro-American is egy elavult kifejezés, hiszen az inkább African American, vagyis "afrikai amerikai"-ként használatos.)

De akkor mit mondjunk helyette? Természetesen azt, hogy

AFRIKAI

- informális társalgás esetén fekete -, hiszen ezzel jelöljük meg korrekt módon a rasszt, ahogyan azt sem mondjuk már, hogy "indián", hanem inkább amerikai őslakos, és ugyanígy mondunk ázsiait, közel-keletit illetve európait. (Az eszkimó/inuit problémának korábban szenteltünk már egy bejegyzést, mely itt olvasható.)

Persze eleve becsülendő, ha valaki kulturáltan próbálja leírni a másik bőrszínét - számunkra a nigger illetve néger (ez utóbbi szerencsétlen hangzása miatt) kifejezések mellőzése evidencia -, de az ilyen fokú, társadalmi szinten jelen lévő tájékozatlanság inkább elgondolkodtató semmint megmosolyogtató.

Címkék: afrikai zoón politikón

A bejegyzés trackback címe:

https://atjeffs.blog.hu/api/trackback/id/tr73819957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása