Az ókor-középkor kronológiai terminológia egy olyan rendszer, amely a reneszánsz idején született meg, kizárólag a latin nyelvtudás, latin nyelvű műveltség állapota alapján korszakolta Európa történetét. A sötét középkor ehhez a terminológiához kapcsolódva azt az időszakot jelentette, amikor jelentős mértékű hanyatlás következett be ebben a latinos műveltségben, és a latin írásbeliség szinte kizárólag Írországra korlátozódott - ez pedig a Nyugat-Római Birodalom hanyatlásának idejét, illetve az azt követő századokat jelenti, egészen az érett középkorig (11. szd.).

Ma a média és a köznyelv is előszeretettel használja a sötét középkor kifejezést, olykor hangulatfestő szóként, de gyakrabban ez az egész középkor megvető elnevezése a laikusok között.

Pedig a sötét középkor (the Dark Age) nem bír valós történeti jelentéssel, legalábbis korszerű szaknyelvet használó történész nem ejtené ki a száján. Egykor valóban használták a ma kora középkornak nevezett korszakhoz hasonló időszak elnevezésére (476-1000/1066/1116; szintén a reneszánsz nézőpont alapján), azonban ma már egy teljesen más korszakot nevezünk kora középkornak: a második, harmadik századtól a kilencedik-tizedik századik terjedő időszak a kora középkor a mai felfogás szerint, ugyanis mivel a történelem folyamatok sokasága, nem pedig pusztán események sora, figyelembe kell vennünk, hogy a középkori társadalmi-gazdasági struktúrát megalapozó folyamatok már jóval a Nyugat-Római Birodalom felbomlása előtt megindultak, tehát önmagunkat csapjuk be, és leegyszerűsítjük, eltorzítjuk a történelmet, ha ragaszkodunk a hagyományos dátumhoz, a 476. évhez.

A sötét középkor komoly, az egész középkorra vonatkozó minősítő elnevezésként csak azok szájából hangozhat el, akik egy olyan állapotot látnak benne, amikor az ember visszasüllyedt (ha egyáltalán lehet egyértelmű felemelkedésként tekinteni az emberi civilizáció fejlődésére, persze lehet) egy őskori, vagy az előtti szellemi állapotba, melyben vérszomjas vademberek égetnek boszorkányokat, és a vallás ural mindent. Persze túloztam, de ilyen állapotból kétséges, hogy olyasmi születhet, mint a román stílus, a gótika, vagy a gregorián egyházi zene.

Ez a középkort megvető szemlélet csak oly módon lehetséges, ha minden objektivitás és "felvilágosult" tudományos hozzáállás nélkül, a kereszténység (egyeduralkodó) kultúrtörténeti jelentőségét semmibe véve csak a negatívumokkal vagyunk hajlandóak foglalkozni. Erre főleg olyan emberek hajlamosak, akik szerint, kis túlzással, majmok lakták Európát a felvilágosodás előtt, hajlandóak olyan vívmányokat is a felvilágosodásnak tulajdonítani, amelyek inkább a reneszánszhoz köthetőek (amikor is szintén szellemi újjászületésről beszélhetünk, de ateizmus nélkül!), és a középkorral szemben alkalmazott szemléletet megfordítva a felvilágosodásnak kizárólag a pozitívumait hajlandóak figyelembe venni, melyek valóban figyelemre méltóak és hasznosak, de a negatívumairól nem hajlandóak tudomást venni. Vagy egész egyszerűen nem tudnak róla, mert nem tanultak, nem olvasták.

Egy ilyen embernek nehéz megmagyarázni azt, hogy a középkori világrend nem véletlenül állt fenn ezer évig, és véletlenül sem azért, mert a mindenre kiterjedő, korlátlan hatalommal bíró (náci?) egyház megakadályozott mindennemű fejlődést - itt most nem részletezem azt, hogy a kolostorok milyen szerepet töltöttek be a gazdasági-technikai fejlődésben, mert ez benne van a tankönyvekben - hanem azért, mert a középkor egy olyan időszak volt, amikor az ember tökéletes egyensúlyban állt a rendelkezésére álló erőforrásokkal, gazdasági és ökológiai szempontból ez az időszak valóban az emberi történelem aranykorának tekinthető. Magával a rendelkezésre álló térrel is egyensúlyban volt Európa embere egészen a 13. századig - a településszerkezet ezt megelőzően nem igazán adott lehetőséget nagyobb járványok kialakulásához.

Ha már eddig eljutottunk, akkor ne menjünk el szótlanul a Krisztus előtt-Időszámításunk előtt problémakör mellett sem. Az I.E. nem több egy ateista önbecsapással, a kulturális gyökerek elkendőzésével, mely egy olykor kultúrát, emberi méltóságot, vallást sem becsülő korszak, a XX. század gyermeke. Beszélhet Időszámításunkról, aki neveltetése miatt, vagy félelemből, esetleg gyűlöletből nem képes kimondani a "Krisztus" szót, de ettől függetlenül még Jézus Krisztus hagyomány szerinti születési időpontjától számítja ő is az időt. Mint ahogy minden kultúra vallási alapon teszi ezt, a város alapítása, vagyis a római időszámítás kezdete is súlyozottan vallásos jelentőségű: a város alapítása, megegyezik a szent tér határainak kijelőlésével (tengernyi rítus kapcsolódik ezekhez az eseményekhez), melyen belül az élet biztonságos, melyen kívül szörnyűségek várnak ránk. (Az ókor embere félt a város, a mesterségesen létrehozott és megszentelt emberi területen kívülre menni, hiszen a természetben vadállatok, szörnyek, mitologikus lények leselkedtek rá.)

Itt be lehet kapcsolni gondolatmenetünkbe a mitologikus gondolkodást, mely az ember sajátja, azóta az övé, amióta beszél. Vallása, mágiája együtt fejlődött a nyelvvel, erről vastag köteteket írtak igen komoly szaktekintélyek, úgyhogy nekünk már csak egy tennivalónk akad, feltenni a kérdést, majd vallástörténeti-művelődéstörténeti egyszerűséggel megválaszolni:

Isten létezik?

Bizonyosan. Ha máshol nem, az elménkben, és ez éppen elég.

Címkék: középkorológia cultura deii

Megint a vesztes szimpatikusabb. Először neki gratulálunk!

Nagyon izgalmas, éjszakába nyúló csata végén Shaun Murphy lett a brit bajnok, életében először. Gratulálunk!

Közben megtudtuk, hogy John Higgins Celtic-szurkoló, ami miatt tovább élvezi a bizalmunkat.

Legközelebb a VB alkalmával, tavasszal ragadunk virtuális dákót. Addig irány a terem!

Címkék: snooker murphy in the frame uk champs

A beharangozott angol-skót csata mészárlásba torkollott, Shaun Murphy ugyanis 9-4-re végezte ki Stephen Maguire-t.

A másik ágon Marco Fu sajnos le tudta gyűrni Ali Cartert (9-7), így hongkongi-angol döntő lesz vasárnap Telfordban.

Ritka hülye tornát bonyolítanak le idén az Albionban, de legalább már jó meccsek is előfordulnak.

Persze minket ez nyilván már nem is érdekel, ne nézze más se, inkább menjen el sznúkerezni még az óévben!

Kívánjuk, hogy a Jézuska mindenkinek sznúkerasztalt hozzon!

Címkék: snooker murphy fu in the frame uk champs

A torna eddigi legizgalmasabb meccsén a tavalyi VB-ezüstérmes fordított, és döntő frame-ben le tudta győzni Mark Williams-t. A rakéta kiesésével mi rá tippelünk, és ez sokat jelenthet, hiszen kiválóan megtippeltük az O'Sullivan-Hendry döntőt is... Carter-Williams 9-8.

A rettentő gyengén és kedvetlenül játszó Ronnie O'Sullivant legyőző Joe Perry ezúttal nem tudott túljárni a hongkongi Marco Fu eszén, szintén nem lehetett rossz meccs, de a főmérkőzést nem közelítette meg. Perry-Fu 7-9.

Carter és Fu egymással találkoznak az egyik elődöntőben, a másikban pedig az első körös Hendry-Lee párbaj után újabb skót-angol csata következik, hiszen csütörtökön Murphy-Lee és Higgins-Maguire negyeddöntők szerepelnek a programban.

Címkék: snooker ali carter uk champs

Story starts, quiet town
Small town boy, big time frown
Never talks, never plays
Different path, lost his way

Then streets of red, red I'm afraid
There's no confetti, no parade
Nothing happens in this boring place
But oh my god, how that all did change
Now they all pray, blood stains wash away
He said, "Lost my way, this bloody day, lost my way"
I heard him, he said, "Lost my way, this bloody day, lost my way"
All things wash away but blood stained the sun red today

I always said, "Somethin' wrong with little strange Ronnie Long
Never laughed, never smiled
Talked alone for miles and miles and miles"
"Gallows calls" soon I say
Keep your smile but laugh all day
Think once again, in this boring place
For little boys, how they soon change
Now they all pray, blood stains wash away
He said, "Lost my way, this bloody day, lost my way"
I heard him, he said, "Lost my way, this bloody day, I lost my way"
All things wash away but blood stained the sun red today

Yeah, well all the green things died when Ronnie moved to this place
He said, "Don't you dare ask why I'm cursed to wear this face"
Now we all know why the children called him Ronnie Frown
When he pulled that gun from his pocket and they'd all fall down, down, down
He said, "Lost my way, this bloody day, lost my way"
I heard him, he screamed, "Lost my way, this bloody day, lost my way"
All things wash away but blood stained the sun red today

That's right, all things wash away
And they'd all fall down
But blood stained the sun today
Yeah, yeah, come along
All things wash away
And they'd all fall down
But blood stained the sun today

Címkék: snooker ronnie osullivan uk champs

Az általunk várt O'Sullivan-Hendry döntő sajnos már nem valósulhat meg, ugyanis az ötszörös győztes skót dákós 9-7-es különbséggel alul maradt az angol Stephen Lee-vel szemben. Ronnie O'Sullivan még nincs csúcsformában, így csak egy majdnem izgalmas meccsen tudott diadalmaskodni a jamaikai-angol Rory McLeod fölött (9-6).

De mi lehet John Higgins-szel és a többiekkel? Nem láthattuk, mert az ES megszivatott bennünket sőt, azóta már megy a második kör is. Ali Carter és Higgins továbbjutottak, Davis viszont kiesett (9-6 Dingnek), de legalább ő jól van, viszont Davis és McCulloch betegség miatt kényszerült kiszállni.

A jelenlegi állás: O'Sullivan-Perry 5-3, Fu-Stevens 5-3, Dott-Williams 5-3, King-Lee 4-4.

A Carter-Ebdon, Murphy-Allen, Higgins-Ding és Robertson-Maguire mérkőzésekbe még nem fogtak bele.

Címkék: snooker in the frame uk champs

Reinventing the Heel

 2008.12.15. 00:58

Zlatan Ibrahimovic forradalmasította a sarkazást. Vagy annyira mégsem? Az Inter svéd-bosnyák csatára előszeretettel használja ezt a fegyverét teljesen extrém körülmények között is, magas labdák mezőnyben történő megjátszására, illetve gólszerzésre egyaránt. Korábban nem nagyon láthattunk ilyet a mezőnyben, viszont gólt már szereztek hasonló módon, és nem is kisebb egyéniség követte ezt el, mint Johan Cruijff.

Ibra egyik sarkazós gólja (0:30-nál indul a móka).

 

A "Fantom gól" (szintén 0:30-tól). 

Címkék: labda ibra cruijff

Fekete, afrikai, amerikai

 2008.12.13. 00:18

Ha az átlagos, amerikai filmeken szocializálódott panellakó szembetalálkozik egy feketebőrű embertársával, akkor hogyan is próbálja megjelölni annak embertani hovatartozását úgy, hogy politikailag korrekt maradjon (vagyis "ne niggerezze le")? Azt mondja:

AFRO-AMERIKAI

De sajnos nem csak kevésbé iskolázott honfitársaink használják helytelenül - vagyis minden feketére - a kifejezést, akár (önálló agyműködéssel nem rendelkező) televíziós műsorvezető szájából is elhangozhat.

Címkék: afrikai zoón politikón

The Holy Goalie

 2008.12.12. 09:00

Boruc leépül? A Celtic lengyel kapusánál ez több, mint formahanyatlás, aki formán kívül van, az nem hárít ziccert, aláfut a labdának, rosszul helyezkedik, de nem csinál ekkora ostobaságokat, indokolatlan kijövetelek, félpályáról benyelt gólok stb., és ebben valószínűleg szerepe van annak, hogy nyáron elvált feleségétől, miután megszületett kisfiuk, Aleks - vagyis a lehető legjobbkor.

Címkék: labda boruc keltik

A Formula 1-et gazdaságosabbá és élvezhetőbbé tenni igyekvő technikai újítócsomag legizgalmasabb eleme az ún. KERS (Kinetic Energy Recovery System), vagyis a kinetikus energiát újrahasznosító rendszer, amely mozaikszónak már meg is van a magyarítása F.O.B.G.M.J. tábornok kolléga jóvoltából, KÚR (újmagyarban CVVR).

Rendes, érthető magyar nyelven egyébként energia-visszatápláló rendszernek nevezzük ezt a mérnöki megoldást, azonban az egyrészt kevésbé vicces, illetve nem (csak) a Formula 1-re vonatkozik, ezért döntöttünk ennek a kifejezésnek a bevezetése mellett.

Címkék: formula una holtszezon kers/cvvr

Előzetes: In the Frame

 2008.12.10. 10:41

Luca napján, azaz szombaton indul útjára a UK Championship, a világ második legrangosabb sznúkerversenye, melyet természetesen mi sem hagyhatunk szó nélkül.

Az elsőszámú esélyes ki más, mint a sorozat legfiatalabb győztese (1993-ban, 17 évesen), a címvédő négyszeres győztes Ronnie O'Sullivan, aki 1996 óta először címvédést hajthat végre - tizenkét éve Stephen Hendry tudta megvédeni elsőségét, igaz ő ekkor triplázott, bár véleményünk szerint Ronnie erre is rágyúr.

Szombat, 20.15, EuroSport

Címkék: ronnie osullivan in the frame

Újra Dzseff!

 2008.12.09. 17:29

Legyen üdvözölve Mindenki!

Úgy döntöttünk, hogy még az évforduló (dec. 21.) előtt - és mielőtt Jeff büféje újraéled a Moszkva téren - újra be kell indítanunk a blogot, mert ez így nem mehet tovább! Igaz, hogy az elmúlt fél évben jóval kevesebb pénzcsipeszt láttunk, és hogy (sajnos) Hamilton lett a világbajnok, de a sötétség beállta általában serkentőleg hat kreativitásunkra, és most az is foglalkoztat, hogy ki volt az év embere 2008-ban? Talán Barack? Vagy az az elmebeteg, aki elindította a pénzügyi válságot? Esetleg Krisztiánó Ronáldó valaki más?

Hamarosan jelentkezünk, stay tuned!

Az at Jeff's Szerkesztősége

Címkék: re

Elmarad a Down, LOL

 2008.07.23. 01:31

Lehet, hogy a DOWN nem csak prodzsektnek volt jó, hanem zenekarnak is az? Az, hogy a banda hazai fellépése elmarad, mindenképpen ezt támasztja alá. Már éppen visszakapcsoltunk, hogy erőtartalék keletkezzen a motorban, hogy végigtombolhassuk (fanyalgásmentesen) a New Orleans-i trouvére-ek szerenádját, de így marad az ötös fokozat és a külső sáv, gurulunk szépen tovább. Legalább nem kell átgázolnunk a Makó Dávid jelentette olajfolton (vagy zsírpacán?), ami mindenképpen a nyakkendőnkre fröcskölt volna az előzenekarként pózoló viszkiüveg-idomár pöffeszkedése következtében. Aki nagyon nem látta még őket, próbálkozhat Szófiában, vagy Tel-Avivban...

Címkék: down elmarad

Formula una - Deutschland

 2008.07.22. 01:34

There is only one two NELSON PIQUET [2]!

Címkék: németország formula una

Guten Tag Meine Damen und Herren! Liebes Publikum, willkommen aus Hockenheim! Ich wünsche viel Spass für Ihnen, während dieser nächste Akt dauert! Auf dem Stage... das Genesis!

Címkék: németország genesis formula una

Bréking nyúz: Vettel berágott

 2008.07.17. 18:29

Hír: Vettel megelégelte, hogy folyton Schumacherhez hasonlítják

Hát nekünk aztán eszünkbe sem jutott volna. Vettel? Az meg ki? Schumacher már újoncként elérte, hogy Senna pofánvágja, ez a muja tejfelesszájú még elég messze van onnan.

Nem tudom, honnan jöttek ezek, a selyemfiú Sutillal karöltve, de nem nagyon bánnánk, ha vissza is mennének oda Gyuszikámékkal egyetemben...

Címkék: bréking formula una

Íme legújabb kedvenc kelta előadónk. Átlagos zene és szöveg, de a keltán csilingelő énekhang és akcentus mégis olyan Amy MacDonaldossá teszi Amy MacDonaldot.

 

'And you wake up in the morning and your head feels twice the size, where you gonna go, where you gonna go where you gonna sleep tonight?'

Címkék: video cultura popularis

Natasha Shneider 1956-2008

 2008.07.11. 16:36

Yucatáni iguánaleső napló 5.

 2008.07.11. 10:45

Tegnap tudtuk meg, hogy a komodói varánusz erőteljesen gerjed a büdös zoknira, tehát eggyel több érv amellett, hogy minden nap tisztát vegyünk (kivéve persze, ha szado-mazochisták vagyunk). Az iguánák valamivel kevesebb dögöt esznek a varánuszokhoz képest, ezért őket ne büdös zoknival csalogassuk elő. Mint már ajánlottuk pár hónappal ezelőtt, a hűvös, esős idő a legjobb az iguánák becserkészésére, mivel ekkor lehúzódnak a melegebb, földközeli tartományokba. Szombattól kezdve a jövő hét végéig esőzések várhatóak a Yucatán-félszigetentehát itt az idő bepakolni a hátizsákot és elindulni - valamelyik fesztivál helyett - Mexikóba.

 

UPDATE - a félreértések elkerülése végett leszögezzük, határozottan nem állítottuk, hogy a Yucatán-félszigeten, vagy egyáltalán Mexikóban lennének komodói varánuszok. Nem szeretnénk, ha az ország turistaforgalma tevékenységünk következményeként visszaesne, ezért hangsúlyozzuk, hogy a komodói varánusz (Varanus komodoensis) az Indonéz-szigetvilágban él.

Címkék: yucatán iguánaleső napló

Apolló és a fák

 2008.07.09. 00:32

Régen szóltunk már e kedves témánkról (és nem azért, mert emiatt valaki látens buzeranciával gyanúsított meg minket), úgyhogy íme, egy kis phallológia:

Lehet, hogy a Világfa, vagy Életfa, mely több mitológiában is Axis mundi szerepet tölt be, valójában fallikus szimbólum? Miért is ne? Hiszen az élet kulcsa a phallos, a világ központját, a síkok közti kapcsolatot megjelenítheti egy kozmikus méretű penis. A phallos hidat képez nemek, generációk, kultúrák között, az életphallos pedig a különböző világokat kapcsolja össze, teszi átjárhatóvá. Sőt, a skandináv mitológiában az Istenek végzetét követően a két megmaradt ember (Líf és Lífðrasír - Élet és Életvágy) is a fa törzsében talál menedéket, így az biztosítja az emberi faj további létét. A Világfa tehát szintén az élet kulcsa, a világ megtermékenyítője.

Címkék: fallikus szimbólum apollón